Faxe_Kommune_Digi-tech_kursus_topslide

Oplæringsvejledere i Faxe klar til at tage imod fremtidens elever

For første gang deltager SOSU-oplæringsvejledere fra Faxe Kommune i det særlige AMU Digitech-kursus på ZBC Næstved. Kurset skal ruste dem til at tage imod SOSU-elever fra en innovativ studielinje.

AMU-Kurset, Velfærdsteknologisk ressourceperson i omsorgsarbejdet, skal ruste SOSU-oplæringsvejledere i kommunerne til at støtte en ny generation af social- og sundhedsassistentelever, der bliver uddannet med helt særlige kompetencer inden for velfærdsteknologi og innovation, også kaldet Digitech.

Kurset, som nu afholdes for tredje gang, er en vigtig brik i arbejdet med at forankre Digitech-uddannelsen i praksis. Eleverne på linjen uddannes med fokus på teknologiforståelse, digitale løsninger og evnen til at være forandringsagenter i en sundhedssektor i udvikling.

– Vi er glade for, at Faxe Kommune nu også er med. Det er et vigtigt skridt, fordi det viser, at flere kommuner begynder at se potentialet i Digitech-eleverne – og det de kan bidrage med på arbejdspladsen, siger Sidsel Skjold, der er projektleder på Digitech-linjen.

Kurset løber over fire dage og giver oplæringsvejledere viden om både uddannelsens didaktiske tilgang og de teknologier, eleverne arbejder med. Der er fokus på, hvordan vejlederne i hverdagen kan understøtte eleverne i at bruge deres kompetencer og tage ansvar i forhold til innovation og digitale løsninger.

– Det handler om at give vejlederne det rette mindset. Digitech-eleverne skal ikke blot lære af deres praktiksteder – de skal også kunne inspirere og bringe ny viden ind. Det kræver, at vejlederne er åbne for at lære sammen med dem, forklarer Sidsel Skjold.
SOSU_oplaeringsvejledere_i_Faxe_-_fremtidens_elever_-_IMG_1140

Kursister mærker allerede effekten

Lone Jensen og Carina Nielsen, som begge er social- og sundhedsassistenter og oplæringsansvarlige i Faxe Kommune har deltaget på Digitech-kurset.  De kan nikke genkendende til værdien af de digitale kompetencer, som forløbet giver dem i deres rolle som oplæringsansvarlige.

– Vi blev tilbudt forløbet gennem kommunen, og vi var ret hurtigt enige om, at det var en god mulighed for at få nye værktøjer. Det er vigtigt, at vi viser vejen for de elever, der kommer med digitale kompetencer, siger Lone Jensen

Kurset kombinerer introduktion til Digitech-uddannelsens didaktik med hands-on erfaring med velfærdsteknologier – fra iPads til simulationsudstyr og VR-briller.  Og det gør en forskel, hvis man spørger Carina Nielsen

– Vi har arbejdet med teknologier, der i starten virkede fjerne, men som faktisk giver god mening i vores hverdag. Det kan være simple ting som digitale påmindelser eller videokontakt med pårørende, fortæller Carina Nielsen.

Begge kursister fremhæver, at forløbet har givet dem lyst til at lære mere og udvikle deres kompetencer yderligere.

- Vi ved jo godt, at teknologien ikke stopper – så vi bliver nødt til at følge med. Vi vil gerne lære mere og være med til at udvikle vores arbejdsplads. Det handler ikke bare om at bruge nye redskaber, men om at forstå, hvordan de gør en forskel for borgerne, siger Carina Nielsen.

Kommunernes rolle er afgørende

Vejlederkurset er ikke kun en gevinst for den enkelte fagperson, men også for kommunerne, der får indsigt i, hvordan Digitech-eleverne kan bidrage til udvikling og effektivisering af velfærdsopgaverne.

– Digitech-eleverne bringer noget nyt ind – og det kræver, at praktikstederne er klar til at tage imod det. Det er det, vi klæder vejlederne på til. Vi håber, flere kommuner følger Faxes eksempel, uddyber Sidsel Skjold.

FAKTA: Hvad er Digitech-linjen på ZBC?

  • Digitech er en toning af social- og sundhedsassistentuddannelsen (SSA), hvor eleverne får særlige kompetencer inden for velfærdsteknologi, innovation og digitalisering.
  • Eleverne uddannes til at være ambassadører og forandringsagenter i sundhedssektoren og at bidrage aktivt til implementering af teknologiske løsninger.
  • Undervisningen fokuserer på 21. århundredes kompetencer som samarbejde, kritisk tænkning og teknologiforståelse.
  • Eleverne arbejder praksisnært med konkrete teknologier som velfærdsteknologiske hjælpemidler, sensorer og digitale dokumentationsværktøjer.
  • Målet er at uddanne fagligt stærke social- og sundhedsassistenter, der kan bidrage til udviklingen af fremtidens velfærd.

For yderligere information

Kontakt Uddannelsesdirektør på ZBC, Glenny Hansen, tlf. 6067 9924