Værdighed - mad og ernæring
Målgruppe: Social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, plejehjemsassistenter og tilsvarende grupper, der arbejder i f.eks. hjemmeplejen, leve-bo-miljøer og på plejecentre.
Beskrivelse:
Deltageren kan arbejde sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende ud fra en grundlæggende viden om kostens betydning for den ældre borgers funktionsniveau og livskvalitet. I det arbejde kan deltageren indsamle viden om den enkeltes kost- og drikkevaner med henblik på at etablere et samarbejde med borgeren om gode kostvaner.
I arbejdet med at vedligeholde eller omlægge kost- og drikkevaner kan deltageren samarbejde med og støtte den ældre ved at tage udgangspunkt i den enkeltes behov, ønsker, ressourcer, funktionsniveau og motivation.
I det samarbejde kan deltagerne inddrage pårørende, forskellige tilbud, institutioner og relevante faggrupper.
Målgruppe: Social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, plejehjemsassistenter og tilsvarende grupper, der arbejder i f.eks. hjemmeplejen, leve-bo-miljøer og på plejecentre.
Beskrivelse:
Deltageren kan anvende måltidssituationen til at understøtte den ældre borgers funktionsniveau og livskvalitet. I det arbejde kan deltageren medvirke til at organisere "det gode måltid" ved at skabe gode fysiske og sociale rammer for måltidet. Desuden kan deltageren inddrage den ældre i hverdagsaktiviteter omkring måltidet med udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og ønsker.
I arbejdet med at etablere gode rammer for måltidet er deltageren opmærksom på de forskellige udfordringer, der er, alt efter om den ældre spiser alene eller sammen med andre. I den forbindelse kan deltageren bruge værtsrollen som pædagogisk redskab.