Efter endt uddannelse kan deltageren anvende værktøjer og metoder til at implementere, evaluere og justere arbejdsgange og samarbejdsformer for at udvikle det tværfaglige teamsamarbejde om helhedspleje. Deltageren har kompetencer til at styrke samarbejdskulturen gennem planlægning og afvikling af tværfaglige møder, fælles faglige refleksioner og borgernær visitation. Deltageren kan, med afsæt i teamets tværfaglige kompetencer og refleksioner, vurdere, evaluere og justere helhedsplejen, så den tager udgangspunkt i borgerens ønsker, behov og livssituation, med inddragelse af pårørende. Efter endt uddannelse kan deltageren med udgangspunkt i borgerens ønsker, behov, livssituation og inddragelse af pårørende, anvende værktøjer og metoder til at implementere, evaluere og justere helhedsplejen. Deltageren får kompetencer til at styrke og udvikle samarbejdskulturen gen-nem planlægning og afvikling af tværfaglige møder, fælles faglige refleksioner og borgernær visitation. Denne uddannelse kan gennemføres i forlængelse af den introducerende AMU-uddannelse Samarbejde i det tværfaglige faste team (2 dage). Eller tages som en selvstændig uddannelse af deltagere, der har erfaring med arbejde i tværfaglige faste teams.
Udvikling af det tværfaglige faste team
Målgruppe: Medarbejdergrupper på ældreområdet herunder social- og sundhedsmedarbejdere, social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent, sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, pædagoger, pædagogiske assistenter, andre relevante faggrupper og ledere tilknyttet området, så man derved kan tilegne sig fælles kompetencer og opbygge fælles forståelser i forhold til det at arbejde i tværfaglige faste teams. Det er også muligt at deltage for enkelte medarbejdere.
Beskrivelse:
Deltageren kan:
Anvende værktøjer og metoder til at implementere, evaluere og justere arbejdsgange, samarbejdsformer mv. med henblik på at udvikle det tværfaglige teamsamarbejde om at levere helhedspleje.
Anvende, vurdere og justere værktøjer og metoder, der understøtter og udvikler samarbejdskulturen i det tværfaglige team, herunder planlægning og afvikling af tværfaglige møder, fælles faglige refleksioner og arbejdet med borgernær visitation mm.
Med afsæt i teamets tværfaglige kompetencer og fælles faglige refleksioner, vurdere, evaluere og justere helhedsplejen, med udgangspunkt i borgerens ønsker, behov og livssituation med inddragelse af pårørende.